
Vores Klimaindsats
Mest mulig grøn strøm
med mindst muligt klimaaftryk
Hos Momentum stræber vi efter at udvikle og producere grøn strøm på den mest bæredygtige måde. Vores kerneforretning bidrager til at reducere CO₂-udledninger globalt, men ligesom alle andre virksomheder har vi stadig et klimaaftryk. At producere vedvarende energi fritager os ikke for ansvaret for vores egne udledninger – tværtimod mener vi, at det forpligter os til at gå forrest. Vi har en klar ambition om at reducere vores CO₂-udledning mest muligt og skabe en reel forskel gennem vores klimaindsats.


Som virksomhed med et begrænset forbrug af fossil energi i vores egen drift ligger størstedelen af Momentums CO₂-aftryk i værdikæden.
Vi opdeler vores udledninger i Scope 1, 2 og 3 jf. Greenhouse Gas protokollen:
Scope 1: Direkte udledninger fra vores firmabiler
Primært fra fossilt brændstofforbrug fra servicebilerne i vores serviceselskab, Momentum Energy Services, som servicerer vindmøller og solanlæg i Danmark.
Scope 2: Indirekte udledninger fra indkøbt el og fjernvarme
Det omfatter forbrug til både elbiler, kontorer, lagerfaciliteter og til driften af vores vindmøller og solanlæg i Danmark, Tyskland og Sverige.
Scope 3: Andre indirekte udledninger, der stammer fra vores værdikæde
Hovedsageligt udledninger forbundet med indkøbte varer og tjenester, komponenter til nye VE-anlæg, transport, håndtering af affald, forretningsrejser og medarbejdertransport.
Vores klimamål
I 2022 satte vi et mål om at være CO₂-neutrale fra vores eget energiforbrug (Scope 1 og 2) inden udgangen af 2025. Det har vi opnået i 2024.
Vi har arbejdet på at reducere vores emissioner fra firmabiler, og de Scope 1 og 2-udledninger, vi ikke har kunnet eliminere, har vi kompenseret for gennem verificerede tiltag som grønne certifikater og kreditter for CO₂-fjernelse.
Vi fastholder vores mål for 2025 og er i gang med at videreudvikle vores klimastrategi, som vil inkludere nye fremtidige mål. For at sikre, at vi når disse mål, fortsætter vi med at arbejde systematisk med at håndtere vores CO₂-udledninger gennem klimastrategiens tre spor:
3
Kompensation
Kompensere for restudledninger ved bl.a. at investere i troværdige projekter der fjerner CO₂ fra atmosfæren.
Gå til afsnit

Data som grundlag for en effektiv klimaindsats
I Momentum tror vi på, at data er nøglen til en effektiv klimaindsats. Uden indgående kendskab til, hvor og hvordan vi udleder CO₂, kan vi ikke målrette vores reduktionstiltag på en meningsfuld måde.
Vi arbejder målrettet på at sikre så præcise og fyldestgørende data som muligt for hele Momentum-koncernen. Dataindsamling er en omfattende opgave, særligt med aktiviteter i flere lande og kontorer flere steder i Danmark. Vores fokus er at indsamle mest muligt forbrugsdata, så vi minimerer brugen af estimater og udgiftsbaserede beregninger. Samtidig arbejder vi løbende på at strømline, forbedre og dokumentere processerne for indsamling, beregning og rapportering af data, så datakvaliteten konstant styrkes.
Reduktion af CO₂-udledninger
At reducere vores CO₂-udledninger er det mest centrale element i vores klimaindsats, og vi arbejder målrettet med at nedbringe både vores egne udledninger (scope 1 og 2) og dem i vores værdikæde (scope 3).
Vi prioriterer vores indsats dér, hvor vi har mulighed for at skabe den største effekt. Det handler ikke kun om at finde de største reduktionspotentialer, men også om de mindre, symbolske initiativer, der er med til at styrke forståelsen og engagementet i klimaarbejdet internt i Momentum. Når medarbejdere oplever, at deres indsats er med til at gøre en reel forskel, forankrer det vores bæredygtighedsagenda endnu stærkere i hele organisationen.

Kompensation for resten af
vores direkte udledninger
Selvom vi arbejder på at reducere vores egne udledninger på tværs af forretningen, kan vi ikke
eliminere dem fuldstændigt endnu. Derfor arbejder vi med to forskellige tilgange til at
kompensere for restudledninger i Scope 1 og 2:
- CO₂-fjernelse (carbon removal)
- Grønne certifikater (oprindelsesgarantier)
Hvordan fjerner man CO₂ fra atmosfæren?
Fjernelse af CO₂, også kaldet carbon removal, handler om at trække CO₂ direkte ud af atmosfæren og opbevare det sikkert.
Det kan ske via metoder såsom kulstofbinding i jordbunden, plantning af skov eller mere teknologiske løsninger som eksempelvis direkte CO₂ fangst.
Metoderne varierer både i hvor længe CO₂en lagres og hvor mange andre positive effekter metoden kan have for f.eks. natur og lokalsamfund

Investering i CO₂-fjernelse gennem Klimate
At bremse de globale klimaforandringer kræver mere end blot at reducere emissioner – vi skal også fjerne en del af den CO₂, der allerede er udledt til atmosfæren. Derfor har vi valgt at investere i CO₂-fjernelse gennem køb af klimakreditter, som svarer til den CO₂-udledning, vi har tilbage fra brændstofforbrug (Scope 1) og fjernvarme (Scope 2).
Markedet for klimakreditter og CO₂-fjernelse er komplekst, og der findes mange forskellige metoder, muligheder og udfordringer. For at sikre, at de projekter, vi investerer i, både er troværdige og effektive, har vi valgt at samarbejde med Klimate – en dansk virksomhed, der er specialiseret i at fjerne CO₂ fra atmosfæren. Vi fokuserer på projekter, der ikke kun har en klimaeffekt, men også skaber positive afledte resultater for natur og lokalsamfund – i tråd med Momentums egne værdier og aktiviteter.
De projekter, vi støtter, er veldokumenterede og tredjepartscertificerede. Klimate gennemfører grundige undersøgelser af hvert projekt og vurderer dets klimaeffekt, positive afledte effekter, integritet og robusthed på baggrund af 301 forskellige datapunkter. Dette sikrer en høj grad af integritet og kvalitet i vores investeringer.
Læs om de forskellige metoder for CO₂-fjernelse og Klimates due diligence-proces på Klimates hjemmeside.
Hvilke projekter har
Momentum investeret i?
Gennem Klimate har Momentum investeret i tre CO₂-fjernelsesprojekter, som hver repræsenterer en unik metode til at fjerne og lagre CO₂ fra atmosfæren. Udvælgelsen af projekterne er foretaget med omhu for at sikre, at de både har en klimaeffekt og stemmer overens med vores værdier i Momentum. Vi har prioriteret at investere i ét projekt tæt på vores egne aktiviteter, samt i to projekter i udsatte geografiske områder, hvor klimaforandringerne har en særlig markant indvirkning på lokalsamfundene.

Grønne certifikater
Vi har i Momentum valgt at dække elforbruget fra hele Momentum-koncernen gennem grønne certifikater (oprindelsesgarantier). På den måde kan vi dokumentere, at vores elforbrug er dækket af grøn strøm og samtidig bidrage til at understøtte markedet for oprindelsesgarantier gennem efterspørgsel på dem.
Som producent af vedvarende energi annullerer vi de grønne certifikater, som vores egne vindmøller og solanlæg optjener gennem EU’s system for oprindelsesgarantier (REGO), når de producerer strøm til elnettet. For at sikre, at certifikaterne er tæt på forbrugskilden, annullerer vi dem i de respektive lande, hvor elforbruget finder sted – dvs. i Danmark annullerer vi dansk optjente grønne certifikater, og vores svenske forbrug annulleres i svenskoptjente grønne certifikater. Vores tyske elforbrug bliver på nuværende tidspunkt annulleret fra vores danske certifikater. Fra 2025 vil dette blive annulleret i fra tyskoptjente certifikater.
