Kan et solcelleanlæg også bidrage med mere natur og flere oplevelser for de lokale? Ja, det kan! For at få input til arbejdet med planlægningen, hører vi altid de lokale ad, og i juni var vi på gummistøvletur på Djursland for at se på mulighederne sammen med distriktsrådene for byerne Mørke og Hornslet.

Foto: Anders Holmgaard

I juni afholdt vi en gummistøvletur med distriktsrådene for de to byer Mørke og Hornslet for at se nærmere på et område til et solcelleprojekt mellem de to byer. Formålet med turen var at se området an sammen, og drøfte hvordan anlægget både kan gavne borgerne og naturen.

Et af de emner, der blev diskuteret, var ønsket om en sti gennem projektområdet, der kan forbinde de to byer i fremtiden. Med hensyn til naturen er planen at forbedre miljøet omkring to eksisterende moser, Mørke Kær og Viekæret, og samtidig gøre dem mere tilgængelige ved at etablere shelterpladser. På den måde kan lokale spejderforeninger og andre naturinteresserede bruge området til aktiviteter og ture.

Undervejs på turen blev der præsenteret et første udkast til projektområdet udarbejdet i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Urland. Planen viser, hvordan solcellerne kan placeres, samtidig med at der skabes plads til stier og naturområder. Der er dog fortsat rum for justeringer, så vi kan tage højde for de lokales input.

Lokal værdiskabelse i vedvarende energiprojekter

Når vi arbejder med vedvarende energiprojekter som solcelleanlæg eller vindmøller, er det vigtigt for os at skabe værdi for lokalsamfundet og naturen. Dem der bor tæt på et anlæg, skal også have noget positivt ud af det, for det styrker projektets eksistensberettigelse og hjælper også med at ændre fortællingen om, hvad det vil sige at være nabo til grøn energi.

Vi tilpasser vores indsats for lokal værdiskabelse til det enkelte projekt og det område, hvor det skal opføres. Det kan ske på flere måder, f.eks. gennem lokalt medejerskab, oprettelse af fonde til gavn for lokalsamfundet og udvikling af området i øvrigt, så det kan bidrage med mere natur og rekreative oplevelser.

Næste skridt for Hornslet-Mørke Sol

Hornslet-Mørke Sol er i udviklingsfasen, og næste skridt er et dialogmøde den 22. oktober i Mørke Idrætscenter, hvor byernes borgere kan får mulighed for at arbejde med projektet sammen med os i Momentum.  Vi skal have input til, hvordan vi udnytter de stedsspecifikke kvaliteter, der kan give projektet en tydelig lokal forankring. Vores løbende samarbejde med distriktsrådene skal sikre, at vi laver den rigtige prioritering af indsatser og hensyn, som bliver fremført på dialogmødet, når vi opdaterer vores projektansøgning senere på året.

Deadline for indsendelse af den endelige projektansøgning til Syddjurs Kommune forventes at blive i første kvartal 2025.

Mere information kan findes på: https://hornsletmoerkesol.dk/